Sagan skončil na krátkej trati na MS v horskej cyklistike na 37.mieste

11.08.2023 Celý región

Glasgow 10. augusta (TASR) - Novozélandský horský cyklista Samuel Gaze obhájil na MS v Glasgowe zlatú medailu v cross country na krátkej trati. Vo štvrtkových pretekoch triumfoval tesne pred Francúzom Victorom Koretzkým, tretí finišoval s dvojsekundovým odstupom Brit Thomas Pidcock. Slovenský reprezentant Peter Sagan zaostal za víťazom o minútu a 9 sekúnd a obsadil 37. miesto. Jeho krajan Matej Ulík skončil na 46. priečke, keď ho z trate odvolali tri kolá pred koncom. V pretekoch žien zvíťazila Pauline Ferrandová-Prévotová z Francúzska.

Gaze sa v pretekoch na jedenásť 900-metrových okruhov s prevýšením 33 m držal od úvodu v popredí. V deviatom kole bol tretí, no následne sa predral na čelnú pozíciu, z ktorej ho už nikto nezosadil, aj keď Koretzky mohutne finišoval. Nadviazal tak na zlato z vlaňajších MS v Les Gets. Sagan štartoval z posledného radu z 55. miesta, keďže nemal žiadne body v rebríčku UCI. V 2. kole sa posunul na 29. pozíciu, no v priebehu ďalších dvoch kôl klesol na 44. priečku, ktorú dokázal v závere ešte trochu vylepšiť.

Pôvodne sa mal slovenský reprezentant predstaviť na MS až cez víkend, no dostal výnimku a možnosť súťažiť už aj vo štvrtok. Klasické preteky, na ktorých zabojuje Sagan o miestenku v horskej cyklistike na OH 2024 v Paríži, sú na programe v sobotu (16.30 SELČ).

Trojnásobný majster sveta v cestných pretekoch absolvoval svoj prvý štart na tohtoročných MS v horskej cyklistike po trojtýždňovej príprave. "Odštartovalo sa strašne na plný plyn. Prvé tri kolá to bolo hrozne ťažké a vravel som si, že len vydržať. No musel som si jedno kolo trošku oraziť, a tak som sa trochu prepadol nižšie. Potom som sa zasa začal dostávať do tempa a bolo to už lepšie a lepšie. Je jasné, že po tých rokoch v cestnej cyklistike si musím upraviť tréningy na úplne inú intenzitu," citovala Sagana facebooková stránka Slovenského zväzu cyklistiky.

V pretekoch elite žien triumfovala Francúzka Ferrandová-Prévotová, ktorá rovnako dokázala v tejto disciplíne obhájiť titul z predchádzajúcich MS. Striebro si vyjazdila Puck Pieterseová z Holandska, bronz Britka Evie Richardsová.

horská cyklistika - cross country

muži elite - krátka trať:
1. Samuel Gaze (N.Zél.) 20:27 min.,
2. Victor Koretzky (Fr.) rovnaký čas ako víťaz,
3. Thomas Pidcock (V.Brit.) +2 s,
4. Alan Hatherly (JAR) +4,
5. Sebastian Fini Carstensen (Dán.) +5,
6. Martinš Blums (Lot.) +8, ...,
37. Peter SAGAN +1:09 min.,
46. Matej ULÍK (obaja SR) +3 kolá

ženy elite - krátka trať:
1. Pauline Ferrandová-Prévotová (Fr.) 21:17 min.,
2. Puck Pieterseová (Hol.) +4 s,
3. Evie Richardsová (V.Brit.) +9,
4. Gwendalyn Gibsonová (USA) +15,
5. Rebecca Hendersonová (Austr.) +20,
6. Alessandra Kellerová (Švaj.) +25
 

Vyberte región